Jumaat, 3 Januari 2014

Kalau bulan puasa , KUEH TALAM GULA MERAH ni memang rajin buat..kalau beli di bazar memang tak puas makan. Mai suka yang lembik-lembik cam gini laaa...tau!




pebret mai ni..

KUEH TALAM GULA MERAH

BAWAH/gula merah
1cawan gula merah *
1/2 cawan gula*
5 cawan air *
1 helai daun pandan*
~bhn * satukan dlm periuk
~masakkan hingga larut & tapiskan

2 cawan tepung gandum
2 sdb tepung ubi

###
-panaskan kukusan dan sapu minyak pd loyang
-gaulkan tepung dan air gula n tapiskan
-masak kejap atas api yg sederhana hingga naik wap
-tuang dlm loyang(sapu mnyak) dan kukus 20min
-bila dah masak cakar2 guna garfu 






                                                    @mazurashariff



ATAS/ santan
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sdk garam 


###
-gaul bahan diatas dan tapis
-kacau atas api sederhana hingga naik wap
-tuangkan atas adunan bawah dan kukus 20min
-biarkan sejuk ,baru dipotong
-siappp
Dapur:
Mai Zura
Mai Share ReCipe
Mai. i share

Tiada ulasan:

Catat Ulasan