Isnin, 30 Disember 2013

memang pebret anak-anak ni ... AYAM KERISEK JINTAN ..bertambah-tambah mereka. Dimakan ngan PULUT KUKUS pun sedappp..!






Untuk tengahari ni...

AYAM KERISEK JINTAN

1/2 ekor ayam
2 labu bwg besar -blend
4 ulas bwg putih - hiris nipis
1 in halia - hiris nipis
2 btg serai ambek sejengkal dari akar-ketuk

1/2 sdt serbuk jintan manis
1/2 sdt serbuk jintan putih
1/2 sdt serbuk lada hitam

3 sdm cili giling
2 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit - hiris kasar sikit
3 sdm kerisek - nk buh lebih pun boleh
2 cwn air (sukahati bnyak mana lah..)
garam & gula

##
-panaskan mnyak-tumiskan bwg besar yg diblend hngga perang
-masukkan bwg putih n halia-tumis kejap
-masukkan cili giling berserta bhn2 serbuk-goreng hngga naik mnyak
-masukkan ayam n serai-kacau rata (klu nk buh kentang pun boleh)
-sebati kan dulu rempah2 nyer..
- masukan air -agak2 tenggelam ayam-masakkan dgn api slow..
-agak2 kering air..,ayam pun dah lembut
-masukkan kerisek,daun limau purut,daun kunyit garam n gula
-kacau2 rata-tutup api..
-siapp-dah..



DAPUR Mai Zura
Mai. Share ReCipe
Mai. i share













Tiada ulasan:

Catat Ulasan