Ermm.. sedia TERHIDANG buat LALINK mai tersayang...
@mazurashariff
KUEH TALAM SERI MUKA
*maizura*
LAPISAN PULUT :
2 cawan pulut susu (di rendam 4jam)
2 cawan santan cair
3/4 sdk garam
>sapu sikit loyang dgn minyak
>masukkan pulut yg dah siap direndam & ditoskan
>garam dilarutkan bersama sntan dituang kedlm loyang pulut.
>santan mesti sama paras dgn pulut-lebih sikit x per..
menutupi pulut.
>kukus 30minit @ smpai santan kering
>dah masak & kering keluarkan loyang
>tekan n padatkan pulut
>cucuk2 sikit atas nyer dengan garfu.
LAPISAN SANTAN:
2 cawan santan( 1/2 biji kelapa )
1 cawan tp gandum
3/4 cawan gula pasir
1 biji telur
sedikit garam
sedikit perisa pandan
sedikit pewarna kuning
>satukan kesemua--kacau dlm mangkuk hngga sebati
>tapiskan dulu...
>tuangkan ke atas pulut santan kukus tdi.
>kukus lah 45minit @ hngga masak
>Mai guna loyang 8inci
Dah betul2 sejuk baru boleh di potong yerrkkk....
Klu nak tpung santan tu lebih ,lebihkan tepung & sntan nyer..
Dapur :
Mai Zura
Mai Share ReCipe
Mai. i share
Tiada ulasan:
Catat Ulasan